fbpx
București: +40 21 326 46 40 | Cluj: +40 264 449 450 | Iasi: +40 745 381 525

Importanța utilizării la interior a materialelor care nu întrețin arderea

Fie că sunt textile, țesături sau materiale din PVC, dacă sunt folosite în spații publice, acestea trebuie să întrunească standardele minime ale materialelor care nu întrețin arderea. Aceste standarde fac referire la clădiri, restaurante, hoteluri, teatre, școli, birouri și instituții publice, spații expoziționale etc.

Materialele folosite de cei care organizează expoziții, evenimente, standuri dar și de către constructori nu trebuie să întrețină arderea și se încadrează în standardul german DIN 4102 sau DIN EN 13501-1. Materialele decorative folosite pentru realizarea de perdele, display-uri, bannere, steaguri sau orice materiale cu caracter promoțional trebuie să aibă același standard de încadrare pentru a asigura întrebuințarea în siguranță a spațiilor în care sunt incluse.

Materialele Verla întrunesc standardul B1 care definește materialele greu inflamabile sau ignifuge.

Image
Image

Destul de controversat în ultima vreme, cuvântul ignifug a fost excesiv folosit în discuțiile lansate în spațiul public. Este important însă să înțelegem corect cuvântul „ignifug”. Așa cum este definit în DIN 4102-1 cuvântul „ignifug” desemnează materialele obișnuite care, odată expuse la sursa de foc, nu întrețin arderea, sau cu alte cuvinte odată aprinse acestea nu continuă să ardă, flacăra stingându-se în interval de câteva secunde. Conform standardului B1 materialele textile testate trebuie să reziste la temperatura medie a gazelor de ardere de 200 grade Celsius.

DIN 4102 este o procedură germană ce testează gradul de ardere al materialelor folosite în construcții, în urma expunerii directe la o flacără de intensitate mică.

Acest standard de clasificare definește modul în care se comportă diferitele materiale la expunerea la surse de foc și specifică cerințele și metodele de testare pentru fiecare tip de material .

În cadrul materialelor utilizate în construcții putem aminti pe scurt:

Materiale rectangulare (inclusiv plăci și dale) Suprafețe de acoperire
Materiale compozite Izolare
Ansambluri de materiale Învelișuri
Țevi Perdele
Materiale decorative Ignifuge
Materiale suspendate de tavan Etc.
Acoperiri intumescente  

Clasificările DIN 4102-1 se realizează astfel:

Materiale care nu ard

Clasa materialului Reacție
Clasa A A1 Materiale care nu ard
A2 Materiale care nu ard
Clasa B B1 Materiale greu inflamabile
B2 Inflamabile
B3 Ușor inflamabile

Clasa B a DIN 4102-1

B1: toate materialele, cu excepția podelelor, pot fi incluse în categoria B1 dacă îndeplinesc următoarele

– Rezistă la testul specificat în DIN 4102 prin utilizarea unor metode specifice de testare

– Întrunesc cerințele materialelor pentru clasa B2

B2: Materialele pot fi clasificate ca aparținând categoriei B2 dacă

– Trec de testul specificat în concordanță cu părțile standard corespunzătoare

– Materialele folosite la podele pot fi încadrate în categoria B2 dacă întrunesc cel puțin cerințele clasei T-b conform DIN 66081

B3: Materialele ușor inflamabile care nu pot fi încadrate în categoria B1 sau B2, se vor încadra în categoria B3.

Standardele europene de protecție contra focului pentru materialele expuse în clădirile publice sunt reunite în DIN EN 13501-1. În această clasificare sunt incluși parametrii adiționali precum extinderea fumului și crearea de mici particule incandescente care pot declanșa foc. Clasificarea se bazează pe testarea cu căldură (adică marginile materialului sunt încălzite cu un radiator, astfel încât acestea se aprind rapid în urma scânteilor produse). Răspândirea și durata de ardere, precum și particulele incandescente rezultate din materialul descompus, sunt factorii care determină încadrarea într-o categorie sau alta. În Franța, Luxemburg și Belgia testarea este chiar mai riguroasă, întrucât testarea se face prin expunerea directă a materialului la flacără, nu doar a marginilor, cum se procedează la standardul european. Durata de expunere este de câteva secunde iar materialul trebuie să își mențină forma inițială (standardul se numește NFP 92503 M1). În SUA sunt folosite două standarde: NFPA 701, acreditat de Asociația Națională de Protecție contra Focului și standardul californian CA 1237. Pentru piața din Asia se folosește F-13039.

Image
Image

Există o tendință de a uniformiza aceste standarde, cel puțin în Europa, unde se încearcă raportarea cu precădere la DIN EN 13501-1. Momentan cele mai populare standarde sunt standardul german B1 și cel francez M1, deoarece beneficiază de recunoaștere pe piața internațională.

Pentru cei care lucrează în domeniul publicitar, dar și pentru designerii de interior, Verla pune la dispoziție o gamă de materiale care ajută la concretizarea oricăror proiecte. Ne-a interesat întotdeauna să găsim acele materiale care se pretează specificului pieței locale, așa că se pot găsi la noi destule materiale care nu întrețin arderea și care se pot utiliza cu ușurință în spații închise.

Germanii de la Berger au dezvoltat o serie de materiale și accesorii pentru diverse evenimente și decorări. Specializați în textile care se pretează imprimării digitale, Berger fabrică și materiale care nu întrețin arderea și care se pot încadra cu ușurință în decorul interior.

Amintim doar câteva din produsele lor:

Micro Backlight FR +w – 260 g/mp este o soluție ideală pentru crearea de casete luminoase și a altor aplicații de tip backlit, sisteme de expunere, bannere, dar se poate la fel de bine utiliza și pentru realizarea de proiecții. Materialul este un textil de 260 g/mp care întrunește clasa de foc B1, fiind recomandat și pentru aplicații la interior, chiar și pentru izolații fonice. Dacă vreți să realizați jaluzele, cortine sau draperii care să întrunească orice idee nonconformistă de decor interior puteți folosi cu încredere Blackout Directo FR +w, un material ignifug de 320 g/mp, recomandat pentru imprimare cu cerneluri UV, Latex sau prin sublimare.

Cu un ritm de creștere în plină ascensiune, piața decorațiunilor interioare reprezintă un sector ce beneficiază de interesul celor ce caută oportunități de dezvoltare. Un material interesant, oferit tot de cei de la Berger este și Samba FR, un poliester hidrofob, neșifonabil, cu foarte mare opacitate, care se poate utiliza pentru confecționarea de perdele de duș, corturi și umbrele, dar și pentru rame Display și sisteme de expunere. Pentru personalizări interioare se recomandă Be.tex Revolution, material ideal atât pentru rame și sisteme de expunere, cât și pentru realizarea de mobilier: fețe de masă, draperii, perne, chiar și tapițarea obiectelor de mobilier sau crearea de obiecte de decor unicat.

Dacă sunteți în căutarea unui sector de nișă în care să activați și care să vă aducă un profit considerabil, nu treceți cu vederea imprimarea pe canvas și pe alte materiale textile. Studiile arată o creștere între 15-20% la nivel mondial, așa că cei care aleg să își facă un business din comercializarea unor astfel de produse au la îndemână un univers de joacă nelimitat. Dacă vreți să vă asigurați o bună intrare pe piață, vă recomandăm utilizarea materialelor care nu întrețin arderea și care se pot amplasa chiar și în spațiile cu cele mai riguroase cerințe de siguranță. Pentru canvas amintim Cotton Canvas 300 FR +s, un textil de bumbac cu clasă germană B1, care se poate folosi pentru tablouri, decoruri de artă sau amenajări speciale de interior. Posibilitățile de folosire sunt nelimitate, de la canvas întins pe lemn sau MDF, canvas în rame, până la canvas laminat cu lichid parfumat sau forme nonconformiste și chiar coperți de albume cu print personalizat.

Image
Image

Factor cheie în amenajarea restaurantelor, a centrelor medicale, spațiilor rezidențiale, birourilor, hotelurilor sau spațiilor educaționale sunt desigur decoratorii interiori. Supuși constant rigorilor impuse de normele de construcție și amenajare, aceștia trebuie să selecteze materialele utilizate în funcție de cerințele de siguranță impuse. Și cum decorul interior nu se rezumă doar la amplasarea armonioasă a unor obiecte într-un spațiu definit, designerii ajung să facă propuneri de aplicații pe geamuri, metal sau plastic, pe suprafețe plane sau cu forme neregulate, sfidând uneori chiar și cea mai bogată imaginație. Pentru realizarea amenajărilor se recurge de cele mai multe ori la foliile adezive a căror utilizare se pretează oricărui tip de proiect.

Nominalizam aici Poliprint 815, folie din PVC adeziv, transparent mat, care se aplică pe suprafețe plane sau curbate. Poliprint 800, de culoare albă, cu aspect lucios, se folosește atât la exterior cât și la interior pentru aplicații pe termen mediu fiind folosită pentru printuri de diverse dimensiuni, displayere, afișaje. Atunci când sunt aplicate pe suprafețe din oțel, foliile Poliprint amintite nu întrețin arderea, conform DIN 4102-1, îndeplinind clasificarea B1.

MACal 8300 PRO, serie colorată, se pretează unor grafici complexe, putând fi utilizată pentru standuri expoziționale, geamuri, mobilier, decor centre comerciale, puncte de vânzare etc… Folia aplicată pe suprafețe de aluminiu nu întreține arderea.

Exista și aplicații de exterior pentru care există cerințe de utilizare a unor materiale cu caracter ignifug. Dacă inscripționați mașini, mijloace de transport în comun, containere sau yachturi și se cere asigurarea de materiale care nu întrețin arderea, atunci recomandăm Oracal 751C, o folie cu bună rezistență atât la foc cât și la uleiuri, grăsimi sau solvenți.

În cazul materialelor flexibile utilizate la interior se recomandă Frontlit Coated CAE3 FR, un material din țesătură de poliester, cu grad de inflamabilitate certificat B1, folosit atât la exterior pentru panouri de mari dimensiuni, cât și la interior pentru imprimări de rezoluție foarte bună. Cu Backlit Creative CHF-1 se pot realiza atât casete luminoase cât și aplicații cu iluminare din spate cu durată scurtă și medie care beneficiază de certificare germana DIN 4102-1.

Dacă ești în căutarea unor produse care nu întrețin arderea, înseamnă că te înscrii în categoria celor pe care îi preocupă siguranța. Într-un mediu de concurență din ce în ce mai intensivă și al cărui caracter global este recunoscut de către jucătorii săi, se cere utilizarea de soluții care să aibă un impact economic semnificativ. Soluția aleasă poate genera succesul sau insuccesul afacerii tale. Este lesne de înțeles de ce alegerea unei tehnologii adaptate cerințelor actuale, duce la dezvoltare economică și la succesul oricărui tip de business.

Primul pas pe care trebuie să îl faci este să accesezi site-ul Verla unde vei găsi cu siguranță cel puțin o soluție care să se potrivească criteriilor tale.

Certificari

Sediu Bucuresti

Calea Vitan nr. 238, sector 3
031301 București

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Tel:    +4 031 405 79 13
Tel:    +4 031 405 79 12
Tel:    +4 021 326 46 30

Fax:   +4 021 326 46 50
Mobil1: +4 0729 016 484
Mobil2: +4 0736 805 478

 

Sediu Cluj-Napoca

Str. Corneliu Coposu 41
400235, Cluj-Napoca

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Tel:    +4 0264 449 450
Fax:   +4 0264 449 451

+4 0721 242 216
+4 0741 228 214

 

 

Sediu Iasi

Str. Bucium nr. 34,
700265, Iași

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.


Mobil: +4 0745 381 525

 

Politica de confidențialitate

© Copyright 2024 VERLA. All Rights Reserved.